Digitális Bátor Tábor / Gyerekházak / 7. gyerekház – A cirkusz háza

7. gyerekház – A cirkusz háza

Egy egész estét játék + egy beszélgetés téma + egy rövidebb energetizáló játék: mind a cirkusz varázslatos témájához illeszkedve.

A táborban 7 gyerekház telik meg reggel, a délutáni csendes pihenéskor, és az esti lefekvés előtt barátsággal, beszélgetéssel, nevetéssel. Amikor itt vannak a gyerekek, az önkéntesek csendesebb, elmélyültebb programokkal készülnek. Ezeknek célja egymás megismerése, az élmények feldolgozása: megerősítjük, „magunkkal visszük” a jó élményeket, a nehézségeket megbeszéljük, feldolgozzuk, és abban segítünk a táborozóknak, hogy maguk mögött hagyják azokat.

Ebben és az ehhez az oldalhoz tartozó többi 6 bejegyzésben a tábori 7 gyerekház mintájára 7 olyan témát gyűjtöttünk össze nektek, amelyek mindegyikéhez tartozik:

  • egy akár egész estét, délutánt kitöltő játékötlet
  • beszélgetéseket elindító keret, vagy kérdéssor
  • és még egy rövidebb, pár perces energetizáló játék.

Használjátok őket bátran, akár családi programokhoz, családi beszélgetésekhez, akár osztálykirándulások alkalmával, vagy bármilyen más közösség (s itt nem csak a gyerekekre gondolunk!) összerázásához.

Cirkuszi hangulat bárhol

Varázsoljátok cirkusszá a szobát, lakást, termet! Beöltözhettek bohócnak, artistának, még bűvésznek is, ki is festhetitek a gyerekeket. Az alábbi, cirkuszhoz kapcsolódó játékok kipróbálására biztatunk titeket ezen a mágikus alkalmon:

  • Cirkuszi zenekar – ritmusjáték poharakkal: Üljetek körbe, és mindenkinél legyen egy színes műanyag pohár, amelyeket majd meghatározott ritmusra adjatok körbe (az asztalon, vagy a földön. Akkor lesz igazán hangulatos a ritmus, ha meghatározott tempóban, egyszerre, mindenki a mellette ülő elé helyezi a poharát. Találjátok ki közösen, mi lesz a rigmus, dal és ritmus: a dal, vagy mondóka mely részénél, milyen ritmusban adjátok majd körbe a poharakat. Megbeszélhettek előre egy jelet is (pl. egy kurjantást), amire megfordul a kör iránya, és a csoport kedve szerint további nehezítéseket, variációkat is kitalálhattok. Bármilyen dalra, vagy ritmusra játszható, gyorsítható, lassítható – csak rajtatok áll, milyen zenét játszik a fergeteges cirkuszi zenekar.

  • A világ minden tájáról érkező társulat: Könnyen lehet, hogy a cirkuszosok olyan vidékről érkeztek, aminek különleges nyelve van. Valaki kitalálhat egy halandzsa-szót, vagy mondatot egy másik játékosnak – de a „jelentését” nem árulja el. Ez a játékos a szó, mondat hangulata alapján megpróbál hozzá egy jelentést társítani, amit a többieknek elmutogat, ők pedig megpróbálják kitalálni a halandzsa szó elmutogatott, képzelt jelentését.
  • Kötéltáncos: Alakítsatok is kötélből, vagy fonalból egy pályát a padlón. Ezen haladjon végig egy játékos csukott szemmel, a többiek irányításával. Ha már a sétálás jól megy, kitalálhattok különböző nehezítéseket is egymásnak (pl: térdemeléssel, vagy nyújtott lábemeléssel sétálás, különböző táncmozdulatok)

Beszélgetés

Rakjatok le három vödröt (dobozt, kosarat, befőttes üveget) különböző feliratokkal, pl: jó, jobb, legjobb élmény – szórakozás – új ismeret. De lehet ez bármi, ami eszetek jut!

A gyerekek abba a dobozba dobhatnak egy labdát – vagy akár jellemzőnek érzett képet -, amelyik kategóriát jellemzőnek érzik az adott nappal kapcsolatban.

 

+1 játékötlet: Körbeállat

Álljatok körbe. A játékvezető a mellette álló füléhez hajol, és viccesen belenyávog. Amint ezt a szomszédja meghallja, azonnal tovább is adja. Milyen gyorsan ér így körbe a miákolás?

Variációk:

Körbetyúk, körbeelefánt, körbekutya, körbesárkány: bármilyen valós, vagy képzelt állatot, lényt választhattok.

Az állatokhoz nemcsak hangot, hanem mozdulatot is társíthattok.