Digitális Bátor Tábor / Gyerekházak / 4. gyerekház – A nyomkeresés háza

4. gyerekház – A nyomkeresés háza

Indiánok, izgalmas hógolyók és a közös élmények: hosszabb és rövidebb játékok, beszélgetés.

A táborban 7 gyerekház telik meg reggel, a délutáni csendes pihenéskor, és az esti lefekvés előtt barátsággal, beszélgetéssel, nevetéssel. Amikor itt vannak a gyerekek, az önkéntesek csendesebb, elmélyültebb programokkal készülnek. Ezeknek célja egymás megismerése, az élmények feldolgozása: megerősítjük, „magunkkal visszük” a jó élményeket, a nehézségeket megbeszéljük, feldolgozzuk, és abban segítünk a táborozóknak, hogy maguk mögött hagyják azokat.

Ebben és az ehhez az oldalhoz tartozó többi 6 bejegyzésben a tábori 7 gyerekház mintájára 7 olyan témát gyűjtöttünk össze nektek, amelyek mindegyikéhez tartozik:

  • egy akár egész estét, délutánt kitöltő játékötlet
  • beszélgetéseket elindító keret, vagy kérdéssor
  • és még egy rövidebb, pár perces energetizáló játék.

Használjátok őket bátran, akár családi programokhoz, családi beszélgetésekhez, akár osztálykirándulások alkalmával, vagy bármilyen más közösség (s itt nem csak a gyerekekre gondolunk!) összerázásához.

Indiánok beavatása

Itt az idő, hogy egy igazi indián beavatási szertartáson vegyetek részt, miközben kitaláljátok azt is, milyen a ti indián törzsetek, és mi tesz titeket mint csapatot, indián törzset erőssé.

  • Miután indián-jelmezbe öltöztetek, mutatkozzatok be egymásnak. Mi lenne az indián nevetek, és miért?
  • Alkossátok meg totemoszlopotokat, ami a ti történeteteket jellemzi: megjelenhet rajta például egy közös, kedvenc állatotok, a hobbitok, egy-egy szép emlék. Rajzolhatjátok, de meg is építhetitek kockákból, különböző tárgyakból.
  • Az indiánszökellés és tánc elsajátítása is nagyon fontos. Találjátok ki a saját táncotokat, és még papírból egy tábortüzet is készíthettek, hogy átugráljatok rajta.
  • Írjátok meg a misztikus törzsi sámánéneket, amit még dobolással is feldobhattok. Szerepelhetnek a dalban olyan dolgok, szavak, amiknek a beteljesülését várjátok (pl: napos idő egy kiránduláshoz, vagy hogy mindenki elpakoljon maga után).

Természetesen ne felejtsétek el egy nagy közös ünnepléssel, tánccal megünnepelni a törzset!

Beszélgetés

Helyezzetek el képeket/szavakat középen, melyek a nap eseményeit jelképezik. A gyerekeket kérjétek meg arra, hogy helyezzenek el apró lábnyomokat (érdemes párat kivágni előre, de közösen is megcsinálhatjátok) azoknál az eseményeknél, melyek mély benyomást tettek rájuk. Ezt megtehetitek a lakás, vagy osztályterem, iskola rajzával is, így a gyerekek lábnyomokkal jelölheti azt a szobát, ahol valami meghatározó történt velük aznap.

+1 játékötlet: Hógolyó

Minden játékos 3 papírcsíkot kap, melyekre egy-egy igaz állítást ír saját magával kapcsolatban. A cetliket gyúrjátok egy-egy kis hógolyóvá, majd következik a „hógolyózás”, azaz a papírgalacsinok óvatos dobálása. Keveredjenek össze alaposan a galacsinok, így pár perc után mindenkihez 3 új hógolyó kerül majd. Ezután a célotok az, hogy mindenki megtalálja a nála lévő hógolyó eredeti tulajdonosát, akire a papíron lévő álló igaz. Járjatok körbe, találjátok ki, kiknek a papírjai vannak nála. Ennek érdekében bárkitől bármit lehet kérdezni – de csak olyat, ami a kérdezett számára is komfortos.

A játék akkor ér véget, amikor mindenki megtalálta mindhárom nála lévő hógolyó tulajdonosát. Üljetek vissza a körbe, és meséljétek el, mi mindent tudtatok meg egymásról!