Digitális Bátor Tábor / Gyerekházak / 3. gyerekház – A kreativitás háza

3. gyerekház – A kreativitás háza

A fantáziáé és kreativitásé a főszerep ebben az egész estét vagy délutánt kitöltő játékban, egy közös beszélgetés témájában, és egy rövidebb, pár perces játékban is.

A táborban 7 gyerekház telik meg reggel, a délutáni csendes pihenéskor, és az esti lefekvés előtt barátsággal, beszélgetéssel, nevetéssel. Amikor itt vannak a gyerekek, az önkéntesek csendesebb, elmélyültebb programokkal készülnek. Ezeknek célja egymás megismerése, az élmények feldolgozása: megerősítjük, „magunkkal visszük” a jó élményeket, a nehézségeket megbeszéljük, feldolgozzuk, és abban segítünk a táborozóknak, hogy maguk mögött hagyják azokat.

Ebben és az ehhez az oldalhoz tartozó többi 6 bejegyzésben a tábori 7 gyerekház mintájára 7 olyan témát gyűjtöttünk össze nektek, amelyek mindegyikéhez tartozik:

  • egy akár egész estét, délutánt kitöltő játékötlet
  • beszélgetéseket elindító keret, vagy kérdéssor
  • és még egy rövidebb, pár perces energetizáló játék.

Használjátok őket bátran, akár családi programokhoz, családi beszélgetésekhez, akár osztálykirándulások alkalmával, vagy bármilyen más közösség (s itt nem csak a gyerekekre gondolunk!) összerázásához.

A saját mesétek

Írjatok egy mesét közösen! Támpontként magatokra ölthettek minden jelmez-szerű öltözéket, amit csak találtok, vagy kitalálhatjátok az egyes karaktereket közösen, amit a mesélőnek mindenképpen bele kell szőnie a történetbe. Játszhatjátok úgy is, hogy egy adott jelre (pl: taps) a mesélőnek húznia kell egy kalapból egy képet, és annak a következő mondatban szerepelnie kell. A mesélő szerepét bárki átveheti, úgy, hogy a saját jelmeze alapján „inspirálódik”. történeketek persze el is játszhatjátok. De toll és papír mindenképpen legyen nálatok, hogy lejegyezhessétek a meséteket! (Kisebbeknél akár esti meseként is felhasználhatjátok később, mindig tovább-továbbszőve a történetet.)

Beszélgetés

Készítsetek egy saját kirakóst! Vágjatok föl előre kis darabkákra egy fehér papírt, és mindenki kapjon egy-egy részletet, amire képeket ragaszthat vagy rajzolhat valamit. Bármit, ami a napi vagy a heti élményeit számára kifejezi. Mikor mindenki kész, állítsátok össze a puzzle-t. Beszéljétek meg közösen, ki mit írt fel a puzzle-darabkára.

Alkalmas egy időszak lezárására, egymás megismerésére vezetett kérdés mentén, de saját alkotás elkészítésére is.

+1 játékötlet: Hajtogatás csukott szemmel

Mindenkinél legyen egy papírdarab. Kérd meg a gyerekeket arra, hogy (lépésről lépésre) kövessék az instrukcióidat!

  1. Csukjátok be a szemeteket és tartsátok magatok előtt a papírt.
  2. Hajtsátok a papírt ketté, majd újból ketté, és ismét ketté (összesen 3-szor).
  3. Hajtsátok össze a papírt egy háromszöggé.
  4. Tépjétek le a háromszög alsó sarkát.
  5. Nyissátok ki a szemeteket, és hajtsátok ki a papírt.

Biztosan sok különböző formát láttok majd. Ezzel a rövidke játékkal megmutathatjuk, és beszélgethetünk arról, hogy mindenki különbözik egy kicsit a többiektől, másképp gondolkozik, másképp képzel el dolgokat, így fontos, hogy figyeljünk egymásra. Bármilyen formával, vagy akár rajzolással kipróbálhatjátok.