Digitális Bátor Tábor / Gyerekházak / 1. gyerekház – A találkozások háza

1. gyerekház – A találkozások háza

Egymás megismeréséhéz, egy közösség, csapat összehangolódását segítő hosszab és rövidebb játékkal és egy vezetett beszélgetés keretével készültünk nektek.

A táborban 7 gyerekház telik meg reggel, a délutáni csendes pihenéskor, és az esti lefekvés előtt barátsággal, beszélgetéssel, nevetéssel. Amikor itt vannak a gyerekek, az önkéntesek csendesebb, elmélyültebb programokkal készülnek. Ezeknek célja egymás megismerése, az élmények feldolgozása: megerősítjük, „magunkkal visszük” a jó élményeket, a nehézségeket megbeszéljük, feldolgozzuk, és abban segítünk a táborozóknak, hogy maguk mögött hagyják azokat.

Ebben és az ehhez az oldalhoz tartozó többi 6 bejegyzésben a tábori 7 gyerekház mintájára 7 olyan témát gyűjtöttünk össze nektek, amelyek mindegyikéhez tartozik:

  • egy akár egész estét, délutánt kitöltő játékötlet
  • beszélgetéseket elindító keret, vagy kérdéssor
  • és még egy rövidebb, pár perces energetizáló játék.

Használjátok őket bátran, akár családi programokhoz, családi beszélgetésekhez, akár osztálykirándulások alkalmával, vagy bármilyen más közösség (s itt nem csak a gyerekekre gondolunk!) összerázásához.

A saját Activity-nk

Tervezzetek meg egy saját Activity-játékot: nem kell hozzá sem tábla, sem bábu, de még előre kitalált kártyák sem. Mindenki írjon fel néhány nehéz, érdekes szót egy-egy kártyára, ezek lesznek a feladványok. A cetliket dobjátok be egy kalapba, vagy edénybe, és minden kör végén ide is fognak visszakerülni. Egy-egy kör addig tart, míg minden cetli sorra nem kerül a kalapból. Így ahogyan halad a játék, minden egyes körben egyre ismerősebben lesznek a feladványok, így a végén egy nehezebb módon (pl. grimasz) elmutogatott szóra is rá lehet jönni.

Tervezzétek meg, hogy milyen sorrendben követik majd egymást az egyes mutogatási-magyarázási körök.

Például:

Írd körül, ami a kártyán van!

Mutogasd el egyedül! / Mutogassátok el ketten!

Mondd el egy szóval, ami a kártyán van! / Ketten mondjátok el, 1-1 szóval felváltva!

Mutogasd el úgy, hogy csak a fej/kéz/láb látszik!

Egyetlen hangutánzó szóval magyarázd el!

Egyetlen grimasszal, mozdulattal mutogasd el!

Játszhatjátok időkorláttal is (pl.: 1 perce van a csapatnak arra, hogy minél több feladványt kitaláljon), és úgyis, hogy a csapatok feladványonként váltják egymást.

Beszélgetés

Vágjatok ki mindenkinek egy-egy tenyeret papírból, praktikus a felnőtt-tenyér mérete, mert az ujjakra írni fogtok.

Írjátok fel közösen az ujjakra a következőket:

  • Hüvelykujj: az erősségeid
  • Mutatóujj: amiben tehetséges vagy
  • Középső ujj: amit szeretnél elérni
  • Gyűrűsujj: amit szeretnél kipróbálni
  • Kisujj: amire a családtól/csoporttól szükséged van
  • Tenyér: amit a családért/csoportért teszel
  • Csukló: amiből erőt merítesz

Beszéljétek meg közösen, ki mit írt a lapjára. Megcsinálhatjátok egyszerre, de választhatjátok azt is, hogy egy egész héten át minden este más-más ujjra írtok. 

+1 játékötlet: Tükör

Szemben állunk egymással. Egyikünk a herceg(nő), másikunk a tükör. A herceg(nő) felöltözik, reggeli nyújtó tornagyakorlatokat végez, stb. A tükör pedig utánozza mozdulatait. Természetesen bármilyen más témát is ki lehet találni ennek az utánozós játéknak.